درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-08  |  2024-04-27  |  بروز شده در: 1403/02/08 - 05:50:3 FA | AR | PS | EN
سفر معاون وزیر خارجه‌ی امریکا برای گفتگو درباره‌ی افغانستان به قطر و پاکستان            پاسخ اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس حماس            خیز رئال مادرید برای فتح لالیگا خیز با پیروزی مقابل سویه داد             مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد             آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان             با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم            افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان             دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل            آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان            وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است            پولیس ترکیه بیش از هزار پناهجوی اغلب افغان و پاکستانی را بازداشت کرد            سه کشور گروه هفت تحریم‌های جدید علیه ایران اعلام کردند             سفرهای متعدد هیئت‌های سیاسی به کابل نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن حکومت طالبان است            پیروزی پُر گول منچسترسیتی مقابل برایتون            در صورت مصادره دارایی‌ها؛ سطح روابط خود با واشنگتن را کاهش می دهیم            






تاریخ نشر: 1398/10/02 - 15:19:1
تعداد بازدید: 581
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

معمای پیچیده تعیین نخست‌وزیر جدید عراق؛ چرایی و ابعاد بحران
در حالی که به نظر می رسید صدور رای دادگاه فدرال تاثیر زیادی در حل مساله تعیین فراکسیون اکثریت داشته باشد اما شرایط به گونه ای رقم خورد که این رای نیز به طور کامل کارساز نبود

 

 با گذشت بیش از سه هفته از استعفای عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر عراق، همچنان بحران در تعیین جانشین او ادامه دارد. در وضعیت جدید مساله به معمایی چهار وجهی تبدیل شده که در آن باید مواضع و ملاحظات پارلمان، رئیس‌جمهور، دادگاه عالی فدرال و نیز معترضان عراقی مورد لحاظ قرار گیرد. اکنون در ادامه نوشتار حاضر ابعاد و زوایای این معمای چند سطحی مورد بحث قرار می‎‌گیرد تا از درون آن چرایی طولانی شدن بحران ارائه شود.

 

کش و قوس سیاسی میان رئیس‌جمهور، پارلمان و دادگاه عالی فدرال

در اوایل ماه جاری عادل عبدالمهدی، نخست‌وزیر عراق استعفای خود را اعلام کرد که در نشست پارلمان در 8 دسامبر 2019 (17 آذر 1398) مورد تایید نمایندگان قرار گرفت. از این زمان به بعد، به ویژه پس از درخواست آیت‌الله سیستانی برای تسریع در تشکیل کابینه دولت جدید، تلاش‌ها تشکیل دولت، بُعد جدیدی به خود گرفت. در همین مسیر، شاهد بوده‌ایم که تا کنون 6 نامه رسمی میان برهم احمد صالح، رئیس جمهوری عراق، ریاست مجلس نمایندگان و دادگاه عالی فدرال این کشور رد و بدل شده است.

در واقع، پس از تایید استعفای عادل عبدالمهدی در 8 دسامبر، محمد الحلبوسی، رئیس استناد به ماده 76 قانون اساسی از برهم صالح رئیس‌جمهوری درخواست کرد طرف مدت 15 روز نامزدی جدید را برای تصدی منصب نخست‌وزیر به پارلمان معرفی کند. با این وجود، 10 روز پس از نامه الحلبوسی، برهم صالح طی نامه‌ای تاکید کرد با توجه به رو به پایان بودن زمان قانونی برای معرفی نخست‌وزیر جدید، بزرگ‌ترین فراکسیون پارلمانی هنوز مشخص نیست.

متعاقب نامه برهم صالح، محمد الحلبوسی در نامه‌ای رسمی به رئیس‌جمهور یادآور شد که در دوم اکتبر 2018 فراکسیون اکثریت پارلمانی به شما ارائه شد و بر اساس آن بود که عادل عبدالمهدی را مامور تشکیل دولت کردید. اما مجددا برهم صالح از توضیحات رئیس پارلمان قانع نشد و مساله را برای پی‌گیری به دادگاه عالی فدرال ارجاع داد و طی نامه‌ای وضعیت را پیرامون فراکسیون اکثریت پارلمانی جویا شد. در میانه این شرایط هیاتی از فراکسیون «البناء» با برهم صالح نشستی را برگزار کرد تا او را قانع کند نیازی به استعلام از داداگاه فدارل نیست و آن‌ها متشکل از ائتلاف فتح و دولت قانون به ریاست هادی العامری و نوری المالکی، واجد شرایط معرفی نامزد نخست‌وزیری هستند.

 

صدور رای داداگاه فدرال و چشم‌انداز حل مساله نخست‌وزیری

پس از کشمکش میان جریان‌های سیاسی برای انتخاب جانشین عادل عبدالمهدی، در نهایت نشست دادگاه فدرال در 22 دسامبر 2019 (1 دی 1398) با حضور همه اعضا برگزار شد و در پایان آن نیز با صدور بیانیه ای اعلام کرد که پس از شور و مشورت و بررسی دقیق و همچنین رجوع به تفسیرهای قبلی خود از ماده 76 قانون اساسی و احکام صادر شده در این رابطه در سال های 2010 و 2014 میلادی، به این نتیجه رسیده که بزرگ ترین فراکسیون پارلمانی ذکر شده در ماده مذکور به معنای فراکسیونی است که پس از برگزاری انتخابات، از یک فهرست انتخاباتی یا چند فهرست انتخاباتی ائتلاف یافته تشکیل شده که پس از ورود به مجلس و سوگند قانونی اعضای آن در جلسه نخست، نسبت به سایر فراکسیون های پارلمانی کرسی بیشتری داشته باشد.

اما رای دادگاه فدرال که به نظر می‌رسد تاثیر زیادی در حل مساله خواهد داشت، به طور کامل کارساز نبود و ساعاتی پس از صدور بیانیه برهم احمد صالح در نامه دیگری به حلبوسی، ضمن تاکید بر این که شرایط دشوار کنونی عراق ایجاب می کند در قبال مسائل قانونی و ملی با دقت عمل شود، بار دیگر درخواست کرد که مجلس نمایندگان این کشور، بزرگ ترین فراکسیون پارلمانی را برای معرفی نامزد تصدی منصب نخست وزیری مشخص کند.

در واقع، طی نامه برهم صالح سه جریان و سه نامه مورد بحث قرار می‌گیرد. یکی ائتلاف البناء به رهبری عامری و مالکی که قصی السهیل، وزیر کنونی آموزش عالی و پژوهش علمی مامور تشکیل کابینه دولت جدید می‌کنند. دیگری ائتلاف سائرون و متحدان‌اش که طی نامه‌ای خود را به عنوان بزرگ‌ترین فراکسیون پارلمانی معرفی اما خود را از معرفی نامزد تصدی منصب نخست وزیری معاف می‌کنند و با نامزد مورد تایید مردم موافقت خود را اعلام می‌دارند. اما سومین نامه از سوی  174 عضو مجلس نمایندگان، است که ویژگی های نامزد نخست وزیری را مشخص می‌کنند که از جمله آن‌ها می‌توان مستقل و فاقد تابعیت دوگانه باشد و سابقه فعالیت به عنوان وزیر یا نماینده را نیز نداشته باشد.

 

چرایی تهدید برهم صالح به استعفاء

در میانه چنین وضعیت مبهم و دشواری بر انتخاب نخست‌وزیر جدید، برهم احمد صالح که در تفسیر مختلف فراکسیون‌ها گرفتار شده و نمی‌تواند تصمیمی مستقل را به آسانی اتخاذ کند، بر اساس نقل نزدیکان‌اش او جناح‌های سیاسی را به استعفا تهدید کرده است. براساس اعلام نزدیکان برهم صالح، او تاکید کرده آماده است پیش از مامور کردن نامزدی که مقبولیت ملت عراق را به دست نمی آورد، استعفا دهد.

در واقع، ریشه اصلی چنین اظهاراتی از سوی رئیس کاخ‌السلام را می‌توان در مخالفت معترضان عراقی با نامزدهایی همچون قصی السهیل ارزیابی کرد. او می‌داند در صورت معرفی یک نامزد دارای پیشنه فعالیت پارلمان یا حضور در مناصب وزارتی، مورد غضب معترضان واقع شد و همانند عادل عبدالمهدی، مردم خواهان برکناری و استیضاح‌اش می‌شوند. در چنین وضعیتی برهم صالح در خوانش معادلات به این اقناع رسیده که باید از این رخداد ممانعت کند.

با تمام این اوصاف، در شرایط کنونی با توجه به رای دادگاه عالی فدرال و تاکید آیت‌الله سیستانی مبنی بر تشکیل سریع یک دولت قوی و مقتدر در عراق، به نظر می‌رسد عملی‌ترین سناریو این است که رئیس‌جمهور عراق خواسته ائتلاف البناء را در شرایطی که دیگر جناح‌ها و جریان‌های سیاسی حاضر به پذیرش مسئولیت و معرفی نامزد جدید برای نخست‌وزیر نیستند را بپذیرد و قصی السهیل یا هر نامزد دیگری که از سوی این فراکسیون معرفی می‌شود را مامور تشکیل کابینه دولت کند. واقعیت این است که عراق از هر زمان دیگری بیشتر نیازمند تشکیل اتحاد و ثبات است. در این مسیر نیز اولین گام تعیین جانشینی دارای صلاحیت و اقتدار برای عادل عبدالمهدی است.

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/12232


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست


آیا اروپا آمادگی ریاست جمهوری مجدد ترامپ را دارد؟


دیدار های بلینکن با سران کشورهای عرب زمینه ساز صلح در غزه می شود؟


کشور های غربی برای اعمال تحریم بر ایران اختلاف دارند


چین، بدون روسیه مذاکرات صلح اوکراین را تحریم می‌کنیم


آمادگی روسیه برای جنگ با ناتو


آیا امریکا توان منزوی کردن حکومت طالبان را ندارد؟


ضرورت بازتعریف روابط ایران و پاکستان در دولت جدید





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

تمدید کارت‌های پی‌او‌آر مهاجران افغان در پاکستان

سفر معاون وزیر خارجه‌ی امریکا برای گفتگو درباره‌ی افغانستان به قطر و پاکستان

پاسخ اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس حماس

خیز رئال مادرید برای فتح لالیگا خیز با پیروزی مقابل سویه داد

مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد

آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان

با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل

آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان

وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است

پولیس ترکیه بیش از هزار پناهجوی اغلب افغان و پاکستانی را بازداشت کرد

سه کشور گروه هفت تحریم‌های جدید علیه ایران اعلام کردند

سفرهای متعدد هیئت‌های سیاسی به کابل نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن حکومت طالبان است

پیروزی پُر گول منچسترسیتی مقابل برایتون

در صورت مصادره دارایی‌ها؛ سطح روابط خود با واشنگتن را کاهش می دهیم

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به مردم افغانستان

تبدیل شدن افغانستان به گورستان امیدهای دختران

مسدود شدن شاهراه هرات - بادغیس از اثر سیلاب ها

هشدار از احتمال بارندگی‌های شدید و سیلاب در ۳۴ ولایت کشور

توشیح بسته کمکی ۹۵ میلیارد دالری امریکا از سوی جو بایدن

یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات بایدن عقب‌نشینی از افغانستان بود

عادی‌سازی روابط مشروط به تغییر رفتار حکومت طالبان است

حمایت حکومت طالبان از مبارزه حق طلبانه مردم فلسطین

قدرتهای بزرگ هسته‌ای بطور غیرمستقیم در اوکراین می‌جنگند


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.